Výstup na Gerlachovský štít s horským vodcom.

Karpaty sú rozsiahly horský systém a dokonca im patrí aj jedno prvenstvo – sú plošne najrozsiahlejším pohorím Európy. Slovensko, ako súčasť Karpatského oblúka, sa môže pochváliť najvyšším vrchom Karpát, Gerlachovským štítom (2 654,4 m n.m.). To jeden z hlavných dôvodov, prečo je Gerlach najvyhľadávanejší štít Vysokých Tatier.
Prvými návštevníkmi masívu Gerlachovského štítu boli poľovníci a botanici. Je celkom možné, že niektorí z nich dosiahli aj vrchol.
Traduje sa, že prvým človekom, ktorý stál na vrchole Gerlachovského štítu, o ktorom máme písomnú zmienku, bol spišský nemec a horský vodca Ján Still (1805 – 1890), v tom čase učiteľ v Novej Lesnej. Bolo to v roku 1834. Tejto túry sa zúčastnil spolu so svojím švagrom Gellhofom, staviteľom z Veľkej, Martinom Urbanom Spitzkopfom, mlynárom z Novej Lesnej a s dvoma ďalšími neznámymi lovcami kamzíkov. Prvý výstup cez Velickú próbu sa uskutočnil roku 1874 a viedol ho chýrny kaukazský a himalájsky horolezec Mór Déchy. Slovenský prvovýstup cez Batizovskú próbu bol zaznamenaný v roku 1875 a urobili ho horskí vodcovia zo Štôle, Ján Ruman – Driečny ml. a Ján Pasterňák.
Dnes je možné uskutočniť klasický výstup na Gerlachovský štít len s certifikovaným horským vodcom UIAGM. Výstup patrí kondične a technicky k náročnejším a preto je vhodné ako prípravu absolvovať niektoré z turisticky prístupných vrcholov (napr. Jahňací štít, Rysy, Kriváň, Slavkovský štít..).
Pre samotný výstup sú okrem dobrej kondície potrebné aj vhodné podmienky a samozrejme dobré počasie. Vhodné podmienky na letný výstup začínajú väčšinou začiatkom júna a trvajú do septembra, niekedy až októbra. Okrem letného výstupu sa dá absolvovať aj zimný, tento je však technicky náročnejší. Na túru za vrcholom sa štartuje skoro ráno a výstup trvá zväčša 8-10hod. Vhodným východiskom je horský hotel Sliezsky dom, druhou možnosťou je vývoz z Tatranskej Polianky ráno v deň výstupu.
Najpopulárnejšie výstupy v lete sú: Velickou alebo Batizovskou próbou, prípadne pre zdatnejších Tatarkovou próbou a lezeckou Martinovou cestou – “Martinkou”.

Výstup na Gerlach Velickou próbou.

Štandardná výstupová cesta. Výstup začína na Sliezskom dome a pokračuje značeným chodníkom vedúcim na Poľský hrebeň. V Kvetnici sa z chodníka odpojíme a pokračujeme tzv. Velickou próbou – exponovaný úsek s reťazami. Po výstupe do sedielka nad Kotlom cesta traverzuje Gerlachovský kotol až pod Kotlový štít, odkiaľ je možné zazrieť vrchol. Ďalej výstup vedie popod hrebeň na strane Batizovskej doliny preliezaním štrbín a pilierov až na samotný vrchol. Zostupuje sa Batizovskou próbou. Návrat na Sliezsky dom je po magistrále.

Obtiažnosť: I-II
Celkový čas: 8-10 hod.
Max. počet klientov: 3osoby/vodca

Cenník
Rezervácia

Výstup na Gerlach Batizovskou próbou.

Výstup aj zostup vedie tou istou trasou – z Batizovskej doliny cez tzv. Batizovskú próbu do Batizovského žľabu a ním až na vrchol. Návrat na Sliezsky dom je po magistrále. Táto možnosť sa využíva hlavne v prechodnom alebo zimnom období.

Obtiažnosť: I
Celkový čas: 7-9 hod.
Max. počet klientov: 3osoby/vodca, v zime: 2osoby/vodca

Cenník
Rezervácia

Výstup na Gerlach Tatarkovou próbou cez Zadný Gerlach.

Výstup vedie turistickým chodníkom vo Velickej doline. Z chodníka odbočíme pri Dlhom plese a ďalej pokračujeme tzv. Tatarkovou próbou – úsek s reťazami. Cesta pokračuje pravou stranou Tetmajerového žľabu a vyústi až na Zadný Gerlach. Odtiaľto vedie výstup exponovaným hrebeňom až na vrchol Gerlachu. Zostup je spravidla Batizovskou próbou.

Obtiažnosť: II-III
Celkový čas: 8-10 hod.
Max. počet klientov: 2osoby/vodca

Cenník
Rezervácia


Výstup na Gerlach Martinovou cestou – „Martinka“.

Výstup vedie turistickým chodníkom vo Velickej doline smerom na Poľský hrebeň, ale spravidla sa odbočí do Litvorového sedla a pokračuje celým hrebeňom cez Zadný Gerlach až na vrchol Gerlachovského štítu. Zo všetkých spomenutých výstupov je tento kondične a technicky najnáročnejší a preto sa doporučuje mať skúsenosť s pohybom v lezeckom teréne. Zostup Batizovskou próbou.

Obtiažnosť: II-III
Celkový čas: 8-10 hod.
Max. počet klientov: 2osoby/vodca

Cenník
Rezervácia


Výstup na Gerlach v zime.

Výstup na Gerlachovský štít v zime je technicky náročnejší ako v lete a vyžaduje si zvládnuť chôdzu v mačkách. Oproti letu sú naviac podmienky veľmi premenlivé a preto výstup nie je možné uskutočniť vždy. Vhodný termín preto vyberie horský vodca na základe podmienok. Výstup aj zostup sa uskutočňuje Batizovskou próbou.

Obtiažnosť: I
Celkový čas: 8-10 hod.
Max. počet klientov: 2osoby/vodca

Cenník
Rezervácia

Všetok potrebný výstroj na letný aj zimný výstup zapožičiava horský vodca v cene výstupu !

Súvisiace a podobné články.

Video – výstup na Gerlachovský štít.

 


Warning: printf(): Too few arguments in /data/a/2/a253f64c-c4f7-47b8-805d-432410d63b4b/slovakmountainguide.sk/web/wp-content/themes/travel-master/comments.php on line 47

Comments are closed.