Ľadový štít.

O štíte:

Ľadový štít (s výškou 2627 m n. m.), tretí najvyšší vrchol Tatier sa nachádza v hlavnom hrebeni Vysokých Tatier, medzi Širokou vežou (2 461 m n. m.) a Baraními rohmi (2 526 m n. m.). Nachádza sa na území národných prírodných rezervácií a Tatranského národného parku a preto je prístupný iba v sprievode horského vodcu. Na vrchol vedie viacero prístupových trás rôznych obťažností. Uzatvára Malú studenú dolinu.

Názov:

Súčasný názov sa objavuje v písomnostiach z 19. storočia a je odvodený z mena Ľadovej dolinky. Sneh a ľad v tejto dolinke pretrváva aj počas letného obdobia.

História:

Nie je vylúčené, že prví vystúpili na končiar pytliaci, lovci kamzíkov. Prvý písomný údaj o výstupe sa zachoval z roku 1835. Výstup podnikli traja berlínski vysokoškoláci Karl Hartlaub, Alexander Keyserling a Alexander Blasius. Známy výstup na vrchol je z roku 1843, kedy na vrchol vystúpili J. Ball (Angličan), W. Richter, C. Ritter, maďarský maliar (s neznámym menom) a traja sprievodcovia z poľského Jurgova. Vystúpili Suchým žľabom na Ľadovú štrbinu a na vrchol.

Výstupy s horským vodcom:

  • Výstup na Ľadový štít Cez Ľadového koňa
  • Výstup na Ľadový štít Traverzom cez Malý ľadový štít
  • Zimný výstup na Ľadový štít (Cez Ľadového koňa)

Zaujímavosť:

Pri pohľade od severu dominuje a púta pozornosť výraznými mohutnými stenami, práve preto sa Poliaci dlho domnievali, že je Ľadový štít najvyšším vrcholom Tatier.